Auzului fonematic reprezintă capacitatea de a identifica, discrimina și diferenția sunetele limbii. Este o abilitate care contribuie la realizarea unei pronunții corecte. Prin activitatea de dezvoltare a auzului fonematic, se stabilește un sistem relațional între modalitatea senzorială de percepere a sunetelor și crearea unor imagini ideale la niveluri superioare. Tulburările auzului fonematic pot merge de la incapacitatea diferențierii tuturor sunetelor sau numai a unora și până la imposibilitatea perceperii chiar a silabelor și cuvintelor, ca unități specifice ale limbajului.

Obiectivele educarii auzului fonematic sunt: formarea perceptiei fonematice, formarea capacitatii de diferentiere fonematica, educarea pronuntiei ritmice si melodice si educarea atentiei fonematice.

In educarea atentiei auditive trebuie sa luam in considerare ca unii copii aud numai sunetele care provin de la surse pe care le vad sau spre care le este atrasa atentia. Astfel, ei nu isi recunosc numele la o chemare repetata, dar il sesizeaza brusc cand li se adreseaza direct. Uneori, din lipsa de atentie auditiva, desi aud cuvintele pronuntate si de la distanta sau in soapta, nu reactioneaza la chemare; acest lucru se intampla, nu din nescultare, ci pentru ca, fiind concentrat asupra unei activitati, realmente nu sesizeaza. 

Incapacitatea de a asculta cu atentie vorbirea celor din jur este una dintre cauzele, nu numai ale pronuntiei dislalice, dar si a insucceselor muncii de corectare. 

Exercițiile pe care le putem face în vederea îmbunătățirii auzului fonematic sunt:

–   Recunoașterea și imitarea sunetelor din natură, onomatopee

–   Recunoașterea vocii persoanelor

–   Folosirea cuvintelor paronimice pentru diferențiere

–   Jocuri precum bim-bom

–   Jocul telefonul fără fir

Picture of Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie