Un parinte ar trebui sa apeleze la un specialist in terapia limbajului imediat ce sesizeaza una din urmatoarele dificultati la copil:

  • Nu comunica nonverbal la 1 an- nu arata, nu inteleg ce vrea, plange fara motiv
  • Nu spune cuvinte la 2-3 ani si nu leaga 2 cuvinte 
  • Nu pronunta unele consoane sau le inlocuieste
  • Are o topica inversata atunci cand vorbeste
  • Se balbaie
  • La scoala are dificultati in a recunoaste literele, le confunda, desi stie literele ii e greu sa citeasca silabe si cuvinte
  • Nu intelege ce citeste
  • Are dificultati in rezolvarea exercitiilor la matematica

Consultarea unui logoped nu echivaleaza cu terapia. De multe ori in urma evaluarii parintii primesc recomandari pentru acasa fara sa fie nevoie de terapie. Stimularea, corectarea si dezvoltarea limbajului sunt procese ce se intampla de dimineata pana seara asa incat ajutorul unui logoped accelereaza procesul prin metode specifice si prioritizare. 

Chiar daca copilul nu prezinta semne majore privind posibilitatea unei tulburari de limbaj evaluarea specialistului poate ajuta parintii in identificarea activitatilor care sa ii ajute in dezvoltarea copilului. Un moment cheie unde experienta si expertiza logopedului pot fi de folos este la trecerea de la gradinita la scoala. Frecventarea scolii dincolo de varsta de 6 ani necesita anumite abilitati lingvistice, matematice si motrice pe care parintii le pot evalua si sprijini astfel incat procesul sa fie unul de succes pentru copil. 

Picture of Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie