Cauze ale tulburarilor de limbaj

Acasa » Cauze ale tulburarilor de limbaj

Vorbitul tarziu, balbaiala, vorbirea prea rapida sau prea lenta, citirea greoaie, scrierea cu greseli sunt tulburari ale limbajului care au o serie de cauze. Analiza cauzelor posibile ce duc la o anume tulburare se face in raport cu maturitatea sistemului nervos, nivelul de dezvoltare a organelor de simt, conditiile de mediu.

De cele mai multe ori, tulburarea este conditionata de o serie de factori ce actioneaza succesiv sau concomitent. In linii mari, avem (dupa E. Verza):cauze prenatale- sunt cauze care afecteaza in general sistemul nervos central si implicit si limbajul: infectii, carente nutritive ale mamei, alcoolismul, traume mecanice, intoxicatii cu substante chimice etc.;cauze care actioneaza la nastere – nasterile grele, asfixiile, traume fizice etc.;cauze postnatale- pot fi la randul lor organice (traumatisme ce afecteaza sistemul nervos, auzul sau aparatul fonoarticulator, infectii si intoxicatii, boli ale primei copilarii – meningita, encefalita, scarlatina, rujeola etc.); functionale (insuficiente functionale ale sistemului nervos, tulburari de nutritie, deficiente ale auzului fonematic) si psiho-neurologice ( se intalnesc de cele mai multe ori la copiii cu retard mintal, la cei cu tulburari de memorie si atentie, la cei cu tulburari ale vazului si auzului sau la copiii care se subapreciaza/supraapreciaza);cauze psiho-sociale: modele insuficiente de vorbire, nestimularea corespunzatoare a copilului, modele gresite de vorbire prezente la parinti, incurajarea vorbirii stalcite pentru amuzamentul adultilor, asteptari exagerate privind vorbirea, relatii afective neadecvate, bilingvismul.
Georgiana Ungureanu – logoped

Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie