Cea mai utila si usor de inteles raportare la cauzele tulburarilor de limbaj o reprezinta structurarea lor in raport de momentul in care acestea au intervenit. Astfel, putem avea:

 1. Cauze care acționează în perioada prenatală (infecții ale gravidei, tratamente cu antibiotic dar nu numai, toxoplasmoze, rubeolă, TBC, radiații, alimentație precară, traumatisme, incompatibilitate RH, stres, alcoolism, boli psihice etc)
 2. Cauze care acționează la naștere ( nașteri dificile, asfixii, traume fizice, orice alte complicații)
 3. Cauze care acționează după naștere
  1. Cauze organice (traumatisme mecanice care afectează sistemul nervos, auzul sau organele fonoarticulatoare, infecții, unele boli ale copilăriei)
  2. Cauze funcționale (tulburări ale proceselor de excitație sau inhibiție, tulburări de nutritive, deficiențe ale auzului fonematic)
  3. Cauze psiho-neurologice (tulburări de atenție, memorie, supra și sub-aprecierea care influențează personalitatea)
  4. Cauze psiho-sociale (încurajarea vorbirii greșite, pretenții exagerate și corectarea permanentă a copilului, bilingvismul , nestimularea copilului, expunerea la televizor/tabletă/telefon)

Identificarea cauzelor se poate realiza in cadrul evaluari si din discutia cu parintii si extrem de utila in practica pentru ca ne ofera explicatii privind situatia prezenta dar si ne indruma in selectarea activitatilor si metodelor de lucru ulterior. Ceea ce anii de practica mi-au aratat este ca in cazul tulburarilor de limba vorbim de un cumul de cauze de fiecare data. Si este evident ca o situatie ce pentru un copil este o cauza evidenta pentru altul nu este. De exemplu expunerea timpurie si prelungita la ecrane. Pentru unii copii reprezinta o frana in dezvoltarea limbajului verbal pentru altii nu. Conteaza mult si ce alte cauze exista pentru fiecare situatie in parte. 

Tot cunoasterea si identificarea cauzelor tulburarilor de limbaj reprezinta si modalitatea prin care decidem cu privire la metoda folosita. Intr-un fel lucrezi cu un copil stimularea limbajului cand vine vorba de autism, altfel cand este vorba de apraxie si in cu totul alt mod cand este un copil cu implant cohlear. Și în viața de zi cu zi când știi exact care e cauza problemei găsești soluții țintit, repede și eficient. Așa cum nu am lua pastile la întâmplare în speranța că ne putem face bine și intervenția logopedică trebuie făcută știind exact cauzele problemei. 

Picture of Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie