Logopedia este “o stiință pedagogică specială despre prevenirea și corectarea tulburărilor de vorbire” după M.E. Hatţev. 

În încercarea definirii logopediei E. Verza s-a folosit de originea numelui, respectiv “logos” care înseamnă cuvânt și “paideia” care înseamnă educație. În diverse arii geografice și spații se folosesc termeni relativ similari. În spațiul francofon vom întâlni termenul de ortofonie care se ocupă cu reabilitarea auzului și limbajului. În spațiul anglofon avem “terapia limbajului și a vorbirii”. Indiferent de perspectivă, logopedia rămâne o știință care se ocupă cu studiul limbajului în oricare dintre formele sale având metode și tehnici specifice de stimulare, dezvoltare și corectarea lui. 

Preocupările pentru limbaj au apărut cu mulți ani în urmă și în istoria devenirii acestei științe un prim reper este anul 1825 când neuroanatomistul Franz Gall a făcut o descriere a tulburărilor de limbaj expresiv și receptiv și a realizat o separare clară între copiii cu tulburări de limbaj și copii cu dizabilități cognitive. Un reper important este momentul apariției disciplinei care și-a propus să studieze limbajul și comportamentul lingvistic numite psiholingvistică. Reunirea unor specialiști importanți cu formări diverse, dar totuși complementare a oferit domeniului multe progrese, terminologii și concepte ce și azi ne sunt foarte utile. 

În strânsă legătură cu limbajul și reabilitarea acestuia este și foniatria. Aceasta este la rândul ei o știință care se ocupă cu reabilitarea limbajului și a auzului. Iar din punct de vedere istoric avem ca reper anul 1778 când s-a înființat la Leipzig un institut pentru persoanele cu dizabilități auditive de către Samuel Heinicke. 

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale terapiei logopedice:

 • vorbirea clară și corectă;
 • facilitarea exprimării ideilor, sentimentelor și cunoștințelor;
 • creșterea și consolidarea stimei de sine;
 • îmbunătățirea dezvoltării cognitive, atenției și a motivației;
 • consolidarea succesului școlar;
 • creșterea șanselor de abordare a unei viitoare meserii;
 • sprijinirea dezvoltării emoționale;
 • creșterea capacității de concentrare;
 • reglarea comportamentului;
 • îmbunătățirea cititului și a scrisului cât și a calcului matematic;
 • creșterea calității relațiilor sociale.

Domeniul logopediei este unul complex mai ales prin faptul că el s-a dezvoltat și se dezvoltă datorită influenței altor domenii cu care este conectat precum psihopedagogia specială, fiziologia, neurologia, pedagogia, psihologia, psiholingvistica, foniatria și otorinolaringologia. 

Toate aceste lucruri nu fac decât să ne oblige să studiem în permanență și să avem cunoștințe diverse pentru a ne face treaba cât mai bine cu putință. 

Un logoped practician are nevoie de mai mult decât informații și formări în acest domeniu. În funcție de tipul de persoane cu care lucrează, pregătirea lui va fi mereu completată cu alte metode din domeniile prezentate mai sus. 

Cunoașterea tehnicilor de terapie comportamentală ne ajută în cazul copiilor cu TSA chiar dacă folosim metodele și tehnicile specifice domeniului. Ne ajuta în a putea angaja și motiva copilul în modul în care deja a fost obișnuit, în comunicarea eficientă cu echipa copilului. 

Cunoașterea tehnicilor de stimulare senzorială este iar un aspect către care ne putem îndrepta având o aplicabilitate directă dacă ne referim la stimularea senzorială orală ca etapă în apraxie și nu numai.  

Toate astea nu au scopul de a susține ideea că un logoped trebuie să aibă mai multe formări, certificări. Are în schimb nevoie de cunoștințe până la nivelul în care își poate practica meseria la un standard înalt de calitate. Dacă a fi logoped este o valoare și o vocație pentru tine, acest proces, repet, este unul care nu se sfârșește. 

Picture of Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie