Logopedul este in primul rand absolvent al Facultatii de Psihologie. Cu toate ca in legislatia actuala nu avem niste reglementari clare privind competentele si formarea logopedului ce ar trebui sa stie parintele e ca un logoped a finalizat o facultate din domeniul psihologiei (generala sau psihopedagogie speciala) si a urmat un master cu specific in acest domeniu si/sau cursuri de perfectionare. Niciun curs nu ofera posibilitatea de a te forma ca logoped. Sigur ca flexibilitatea legislativa si interpretarea la limita face ca absolventi de cursuri de cateva ore sa se prezinte ca logopezi cand in realitate nu exista temei. 

Logopedul este specialistul care actioneaza asupra limbajului din trei perspective si anume stimularea, corectarea si dezvoltarea lui. Fiind un domeniu atat de vast, putin probabil ca un logoped sa exceleze in toate cele 3 directii insa. Exista insa  diagnostice mai des intalnite  astfel incat cei mai multi logopezi cunosc metode si tehnici pentru rezolvarea lor (ex. corectarea pronuntiei). Cand vine vorba insa de stimularea si dezvoltarea limbajului la copiii cu tsa, apraxie sau implant cohlear este necesara o formare de sine statatoare, o scoala la propriu. Exista azi o multime de optiuni privind dezvoltarea profesionala a logopedului insa finalizarea cursurilor pe banda rulanta nu asigura si competenta acestora. Orice formare este buna si aduce unelte si instrumente benefice pentru copii insa validarea si practicarea cu consecventa rafineaza si modeleaza un stil de lucru.   

Cu toate ca limbajul este important si obiectivul numarul unu pentru multi parinti, terapia logopedica in sinenu se aplica la fel tuturor copiilor. Alegerea metodelor de lucru, prioritizarea actiunilor si activitatilor se fac in acord cu diagnosticul si cauzele care au dus la respectivul diagnostic. Iar aceasta diagnosticare si alegerea metodelor depind,bineinteles, de pregatirea, abilitatile si creativitatea specialistului. 

Picture of Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie