10 exerciții simple pentru a îmbunătăți pronunția corectă a sunetelor

Acasa » 10 exerciții simple pentru a îmbunătăți pronunția corectă a sunetelor

10 exerciții simple pentru a îmbunătăți pronunția corectă a sunetelor

Pronunția sunetelor este o provocare pentru părinți și logopezi.

În perioada grădiniței mulți copii prezintă ceea ce noi logopezii numim dislalie. Dislalia este o tulburare de pronunție caracterizată prin omisiunea, înlocuirea sau distorsionarea sunetelor. O identificăm cu ușurința când copilul nu spune sunetul r sau îl înlocuiește cu l, când înlocuiește pe c cu t etc.

Uneori copiii corectează natural pronunția sunetelor, alteori au nevoie să exerseze împreună cu părinții sau cu logopedul.

Iată 10 principii și activități care să te ajute în corectarea sunetelor:

  1. Fă o listă cu sunetele pe care nu le pronunță sau pe care le înlocuiește.
  2. Caută să identifici cauzele pentru care nu poate copilul să le pronunțe. Aici urmărim dacă are un control bun al aparatului fonoarticulator, dacă frenul e prea restrictiv, dacă există dificultăți de controlul respirației, dacă este sub sau suprastimulat, dacă este încurajat să vorbească greșit sau dacă cineva pronunță greșit și el copiază modelul. Este important să ținem cont de cauze când vom alege apoi exerciții pe care să le facem.
  3. Începe cu exercițiile generale și continuă apoi cu cele specifice (emitere, consolidare, automatizare, diferențiere).
  4.  Fă exerciții pentru obraji, buze, limbă, strâmbă-te în oglindă cu copilul pentru controlul aparatului fonoarticulator. Poți folosi ciocolată, miere sau gem pentru a face totul mai interesant. Aceste exerciții se numesc exerciții de miogimnastică.
  5. Exerciții pentru controlul respirației. Pentru o vorbire clară avem nevoie de antrenament de emitere pe expir. În momentul în care copilul pronunță pe inspir rămâne fără aer și poate fragmenta cuvintele.
  6. Exerciții pentru auzul fonematic. Auzul fonematic este responsabil cu identificarea și reproducerea sunetelor în forma corectă. Puteți exersa cu copilul liste de silabe aleatorii, cuvinte paronimice etc.
  7. Corectăm câte un sunet pe rând. Odată ce am început cu un sunet trecem prin fiecare etapă: sunet, silabă, cuvinte care conțin sunetul la început, la mijloc și la final, poezii și texte.
  8. Exercițiu constant zi de zi de 10-15 minute. Astfel obișnuim copilul să fie atent la modul în care pronunță.
  9. Menținerea motivației copilului prin activități ludice, distractive, variate. Să repetăm liste de cuvinte e o activitate nu mereu plăcută, dar cu un pic de imaginație dacă facem să fie distractiv copilul va coopera și mai mult.
  10. Corectarea se va face discret, nu în public și doar pentru sunetul pe care îl lucrăm.

Pentru corectarea pronunției există multe resurse azi disponibile părinților și logopezilor. Două cărți sunt absolut esențiale în acest sens:

  • Cartea 8 LOG( coordonator Ecaterina Vrășmaș)
  • Minighid logopedic (autor Șoimița Gherle).

Mult succes!

Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie