Cum câștigi cooperarea copilului respectându-i nevoile lui psihologice

Acasa » Cum câștigi cooperarea copilului respectându-i nevoile lui psihologice

Salut!

Cartea pe care ți-o recomand azi se numește “Cele trei nevoi psihologice de bază ale copiilor și 18 tehnici antidote care reduc stresul părinților” de Urania Cremene.

De ce îți recomand o carte scrisă de un specialist în parenting?

Pentru că este o carte care tratează motivația și cooperarea copilului, două ingrediente importante în dezvoltarea limbajului.

Urania a sintetizat în această carte atât teoria lui Skinner (băț si bomboană- pedeapsă și recompense) cât și teoria a doi cercetători psihologi, Richard Ryan și Edward; deci, “teoria autodeterminării”.


Aceștia din urmă susțin că ne naștem cu 3 nevoi de bază:
1. nevoia de conectare
2. nevoia de competență
3. nevoia de control


În tot ceea ce încercăm să facem, fiind sau nu conștienți, este să satisfacem una sau alta dintre aceste nevoi.

În momentul în care ele sunt satisfăcute, se instalează “starea de bine”, de echilibru și în această stare apare cooperarea.


La ce se referă nevoia de conectare?

Aceasta reprezintă:
• nevoia de a iubi și a fi iubit necondiționat
• nevoia de a oferi în egală măsură cu a primi
• nevoia de apartenență
• nevoia de a fi valorizat, respectat, unic

Nevoia de competență este acel “vreau să mă simt în stare, vreau să învăț, vreau să mă dezvolt”.


“Vreau să fac singur”, “pot și eu” reprezintă manifestarea nevoii de control.


Te-am făcut curios?

Pentru că în această carte vei găsi și 18 tehnici punctuale ce pot fi aplicate copiilor de acasă sau din cabinet prin intermediul cărora le crești interesul copiilor și le obții cooperarea.


Mai ales în terapia limbajului cooperarea este net superioară subordonării, pentru că la adult există fie bățul fie bomboana.

Când copilul colaborează pentru că îi place timpul petrecut cu specialistul câștigă mult mai mult decât doar o evoluție în planul limbajului.


Ce aș mai adăuga în final despre carte, este că ea poate fi comandată de pe site-ul autoarei și este gratuită, costă doar transportul.

O vei citi repede fiind scrisă pentru părinți într-un limbaj simplu dar explicit și vei înțelege mai bine aceste nevoi psihologice ale copiilor care odată satisfăcute le determină acțiunile și gradul de cooperare.

Ungureanu Georgiana
Ungureanu Georgiana
Salutare, sunt Georgiana Ungureanu și am o pasiune de lungă durată pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale. În 2018 am fondat Priority Clinic, o clinică dedicată exclusiv terapiei logopedice. Aici, copiii cu dificultăți de vorbire vin cu plăcere să învețe și să se dezvolte, iar eu și echipa mea suntem aici pentru a oferi tot suportul necesar. Dacă îți dorești să ajuți copilul tău să vorbească mai bine, te invit să ne cunoști și să descoperi ce servicii oferim la Priority Clinic.

Cuprins articol

Articole din aceasi categorie