Importanța lecturii în dezvoltarea limbajului la copii
Nu o să mă satur să repet că stimularea limbajului este un proces ce se întâmplă de dimineața până seara. Pentru dezvoltarea copilului există trei strategii de bază care să-l ajute garantat: jocul, cartea și muzica. Jocul este platforma ideală de predare a cunoștințelor și limbajului. Jocul ne arată inclusiv nivelul de dezvoltare al copilului.
La același nivel de importanță o reprezintă cărțile, cititul împreună cu copilul, împărtășirea lecturii. Așteptarea părinților este ca cel mic să asculte de la început o poveste, liniștit, acolo în brațele mamei. Bine, filmele americane ne-au făcut să credem că asta e realitatea: mami ia cartea, copilul se așează lângă ea și citește liniștit, cel mic adoarme ca un îngeraș, apoi îl învelește și ea se poate bucura de un film pe Netflix. Realitatea e că cei mai mulți copii aruncă cartea, o rup, o închid, pleacă și nu dau doi bani. În acest context, părintele renunță. Nici nu e greu, având în vedere câte avem de făcut.
Când vine vorba de introducerea cărții în viața copilului, recomandarea e să ne concentrăm pe obiceiul de a folosi cărțile împreună cu copiii și apoi pe conținut (tipuri de cărți, complexitatea lor etc). Putem începe prin a alege câteva cărți rezistente, cu imagini simple, cu teme interesante pentru copil. Le aducem în aria lui vizuală, îl încurajăm să le exploreze, denumim pe ele, ne uităm noi pe cărțile respective. A citi o carte pentru un copil în prima etapă înseamnă să denumim diverse obiecte, imagini, acțiuni. Apoi vom face o povestire după imagini și din aproape în aproape vom trece la citit de text, vom căuta cărți mai complexe.
Oferta de cărți azi este extrem de atractivă. O simplă căutare după teme, vârstă și ai rezolvat dilema.

De ce să citești cu copilul?
În primul rând, că citind stimulezi ascultarea, audiția care este fundamentul dezvoltării limbajului. Copilul învață să asculte, apoi să înțeleagă. Cu ajutorul cărților învață o mulțime de noțiuni, concepte. Primește cu ajutorul cărților modele de comunicare, un vocabular mai dezvoltat. În relația cu părintele, momentul cititului este un prilej de conectare, de sens pentru amândoi, o rutină ideală oricând, ziua sau seara.
Tot cartea este o modalitate de dezvoltare a verbalizării. O activitate pe care o ador și o recomand este aceea de a face o carte împreună cu copilul. Nu trebuie să fie ceva elaborat. Putem folosi foi și cartoane, chestii reciclate sau un caiet pur și simplu. Decupăm imagini cu copilul, cu mama, tata, imagini cu locurile și persoanele din viața copilului. Le lipim împreună și apoi, cu ajutorul imaginilor, copilul va denumi (apa, eu, mama, tata, buni etc.). Își va spune, cu ajutorul părinților, propria poveste. Pe măsură ce învață cuvinte noi, le adăugăm la capitolul “am învățat să spun”. Personalizați cartea împreună cu frunze, flori presate, ștampile și stickere și folosiți acest prilej să comunicați, să inventați povesti.
Când copilul deja vorbește și vrem să dezvoltăm flexibilitatea limbajului, cartea este soluția. Cu ajutorul povestitului, re-povestirii sau chiar putem inventa finaluri diferite la povesti, ajutăm copilul în acest sens.
Expunând copilul la cărți de mic îi trezim curiozitatea pentru litere. Va întreba de multe ori ce literă e acolo și, ușor-ușor, va ajunge și cititor.
Copiii cu dificultăți la citit pot primi cărți personalizate pe teme de interes scrise în fonturi speciale, după anumite tehnici care să le crească interesul și să îi ajute să automatizeze cititul.
Dacă strângeți desene ale copiilor și, ca orice părinte azi, aveți și tone de poze cu copilul, puteți apela la servicii de personalizare cărți și să publicați câteva exemplare cu acestea. Adăugați un text și le puteți dărui bunicilor, nașilor la ocazii speciale. Sau le puteți păstra pentru nepoți.
Ultima subliniere pe care vreau să o fac este că noi, adulții, suntem un model pentru copii și în această privință. Copilul care își vede des mama și tatăl cu cărți, citind, discutând, va imita mai repede acest comportament.
Mult succes la crearea obiceiului de a citi!